Radnici CESTE ŠIBENIK d.o.o.
Ako moramo tjerati mak na konac, idemo do kraja
Novi Kolektivni ugovor vozače Liburnije d.o.o.
Završeni su višemjesečni pregovori između Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) s predstavnicima Grada Zadra
Radnici CESTE ŠIBENIK d.o.o.
Sporazum o prekidu štrajka u Cestama Šibenik d.o.o.
SSSH i SPVH došli pomoći radnicima Cesta Šibenik

SSSH i SPVH došli pomoći radnicima Cesta Šibenik

Drama je nastala zbog izmjena pravilnika po kojima bi se radnicima u toj tvrtki promijenio izračun plaća, a dio njih dobio bi i otkaz. SSSH i Sindikat prometa i veza Hrvatske održao je u četvrtak sastanak sa šibensko-kninskim županom Markom Jelićem i predstavnicima županijske tvrtke Ceste Šibenik zbog izmjena pravilnika po kojima bi se radnicima u toj tvrtki promijenio izračun plaća, a dio njih dobio bi i otkaz.

Riječ je o pravilnicima o radu te o sistematizaciji radnih mjesta.

Sastanak je održan u prostorijama Šibensko-kninske županije, a nakon njega pred radnike i novinare izašli su predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Novosel je istaknuo da je osnovna primjedba na Pravilnik o radu što planirana promjena izračuna plaće nije u skladu s kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu.

Kolektivni ugovor jasno propisuje da je u Cestama Šibenik osnovica za izračun minimalna plaća, koja je utvrđena na razini Hrvatske, koja se množi s koeficijentom pojedinog radnika iz ugovora o radu i na to se dodaju naknade za minimalni rad i uvjete rada, i to je iznos plaće koju svaki radnik treba dobiti“, objasnio je Novosel.

Istaknuo je da je namjera Uprave Cesta bila promijeniti izračun, tako da radnik ima isključivo 70 posto zajamčene plaće iz kolektivnog ugovora, a preostalih 30 posto bio bi varijabilni dio koji bi se utvrđivao tako da može iznositi „30 posto, 20, 10 ili ništa, ovisno o tome je li radnik ispunio normu tog dana ili neki zadatak“.

ekao je kako to nije način kojim se Pravilnikom o radu može mijenjati kolektivni ugovor, što su župan i predstavnici tvrtke prihvatili.

„Naš cilj je da Ceste Šibenik budu profitabilna tvrtka, da ostvaraje dobit, da ostane raditi ovih oko 120 radnika i da radnicima raste minimalna plaća koliko rastu troškovi života, koji su sad po inflaciji 13 posto, a po troškovima života i više od 20 posto. Na temelju kolektivnog ugovora radnicima Cesta Šibenik iznos minimalne plaće raste s dosadašnjih oko 3.700 kuna na oko 4.300 i sad je predsjednik Uprave shvatio da će imati dodatne troškove, da će istovremeno morati isplatiti više novca za plaće“, istaknuo je Novosel.

Dodao je da se u uvjetima u kojima Hrvatska ima sve manje radnika sve više njih iseljava, a sve se više uvozi strana radna snaga. Takav potez, rekao je, nije ni u skladu sa Zakonom o radu niti je u dobroj vjeri.

Kad je je riječ o Pravilniku o sistematizaciji, Novosel je rekao da se Uprava dosjetila da će spasiti tvrtku tako što će otpustiti dvije radnice.

„To je izvan svake socijalne logike i pameti“, ocijenio je i dodao da je plan na mjesto otpuštenih čistačica zaposliti savjetnike za koje nije sigurno što bi radili, a svakako bi tvrtku stajali tri puta više.

„Tome smo se usprotivili", rekao je Novosel i savjetovao radnicima da ne prihvaćaju nikakve izmjene kolektivnog ugovora bez savjetovanja sa sindikatima.

24 sata