Sindikat prometa i veza Hrvatske

„Koliko košta jedan ljudski život?“

Ne samo kao organizacija koja profesionalno zastupa profesionalni razvoj i adekvatno vrednovanje rada cijene rada profesionalnih vozača autobusa, već i kao ljudi, šokirani smo epilogom opće klime neprofesionalizma koja je na kraju uzela za danak najveću moguću žrtvu, a to je jedan mladi život, da bi se svi još jednom uzbunili i osvijestili što je sve zakazalo da se jedan autobus nađe u rukama nekoga tko nije iskustvom i specifičnim znanjem obučen za istu vožnju, ili poduzeća koje nije investiralo u sustavnu kvalitetu sigurnog prijevoza ljudi.

            Sindikat prometa i veza Hrvatske poziva sve nadležne inspekcije da hitno postupe sukladno zakonu i da se angažiraju na sustavnom prevenciji ovakvih nesreća. Pozivamo i sve aktere u društvu i političkom životu da utječu na primjenu propisa i praksu državnih tijela; da u pogledu ugovaranja usluga organiziranog prijevoza ne propisuju i ne stimuliraju obvezu ugovaranja najjeftnije ponude pod svaku cijenu i uz ugrozu života, već da propišu i stimuliraju ugovaranje ekonomski najpovoljnije ponude, što jest i mogućnost propisa u sferi javne nabave. Na taj način bi se osim cijene, uzimali i parametri koji se tiču kvalitete usluge prijevoza, koja se u konačnici odnosi na sigurnost prijevoza i života putnika.

         Na taj način destimuliralo bi se ugovaranje usluga organiziranog prijevoza kod poduzeća koja ne pridaju puno važnosti sigurnosti putnika i kvaliteti vozača i koja sustavno ne ulažu u njihovu profesionalizaciju, kako bi se izbjegle tragedije poput ove; u kojoj je podsjećamo stradao jedan mladi život, gdje su brojni putnici teško povrijeđeni, svi podjednako traumatizirani, jer kada sjednete u autobus očekujete da će svi rizici mogućih nesreća u maksimalnoj mjeri biti uklonjeni: da je autobus ispravan, da je oprema uključivo i gume adekvatna zahvatima puta, i da je vozač, obučen, formalno, praksom i da je psihofizički u mogućnosti odvesti planiranu rutu od početne do zadnje točke.          Ako stimuliramo profesionalizam na primjer u operacijskoj sali i u sudnici i zakonom strogom zabranjujemo svaki oblik amaterizma sa fatalnim posljedicama vrijeme je da iste standarde ponovno uspostavimo za sve druge profesije u Hrvatskoj, a u ovom slučaju profesije u sferi prijevoza.

Naravno da cijena bilo koje usluge pa tako i one prijevozničke mora biti usklađena sa uvjetima kupovne moći u zemlji no mora odražavati minimalne profesionalne standarde kao i standarde sigurnosti. Iz razloga „žmirenja“ na sve veću pojavu rada na crno i „poduzetništva na privremeno i povremenu“ uz bilo koju cijenu, mi sve više „žmirimo“ na ostale vrijednosti koje barem deklarativno krase naše društvo, vrijednosti profesionalizma, vrijednosti pružanja kvalitete za plaćeni novac, uvažavanja zdravlja ljudi i u konačnici ljudskih života. Isključivi govor o najnižoj cijeni uzima danak najviše na polju profesionalizma i kvalitete pružanja usluga, i sigurnosti, da nema europskih direktiva o maksimalnom trajanju vožnje vozača i tahografa, pitanje je koliko bi tek onda vozači vozili i u kakvom stanju.

 

Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske
SSSH-a 
StjepanLisičak  
(099/702-4878)

Priopćenje Sindikata prometa i veza Hrvatske povodom tragične nesreće u Italiji kao epiloga jačanja klime neprofesionalizma i cjenovnog dumpinga u branši organiziranog putničkog prijevoza (pdf)

Croatian Albanian Czech English French German Greek Hungarian Icelandic Irish Italian Macedonian Polish Portuguese Russian Slovenian Spanish Turkish
Cestarski susreti- cestarske sportske igre 2017.godine održat će se u vremenskom periodu od 11.5. do 14.5. 2017.godine u Poreču.
Cestarski sportski susreti 2017
Veselimo se novim druženjima i sportskim uspjesima cestarskih tvrtki koje čine važnu strukturu Sindikata prometa i veza Hrvatske.
Preuzmite pritupnicu klikom na sliku. Ispunjenu pristupnicu dostavite u Ured SPVH
Stop korupciji