Poštovane kolegice i kolege, u skladu s ranijim najavama pet sindikalnih središnjica, jučer je počelo izjašnjavanje o organiziranju generalnog štrajka u Republici Hrvatskoj sa svrhom sprečavanja donošenja novog Zakona o radu i Zakona o povremenim poslovima.

Izjašnjavanje se provodi među članovima sindikata udruženih u pet sindikalnih središnjica, u odgovarajućim prostorima poslodavaca, neovisno je li riječ o javnom ili privatnom sektoru.

Pitanje glasi: „Jeste li za organiziranje generalnog štrajka u Republici Hrvatskoj sa svrhom sprečavanja donošenja novog Zakona o radu i Zakona o povremenim poslovima?“ A moguće je zaokružiti samo jedan od dva ponuđena odgovora: ZA organiziranje generalnog štrajka ili PROTIV organiziranja generalnog štrajka. Odgovorom na pitanje radnici šalju poruku vladajućima žele li divlji kapitalizam ili socijalno uređeno tržište rada odnosno kakvu budućnost žele sebi, svojoj djeci, unucima… Naime, radni odnosi su temeljni odnosi bilo koje ljudske zajednice!

Na tragu zaključaka sastanka sindikalnih povjerenika većih sindikalnih podružnica sindikata udruženih u SSSH s predstavnicima ostalih sindikalnih središnjica, održanoga 8. siječnja 2014. godine, zamolbe Matice hrvatskih sindikata te, u konačnici, međusobnog dogovora sviju sindikalnih središnjica, izjašnjavanje je produženosa 17. na 24. siječnja 2014. godine.

Dakle, izjašnjavanje se provodi od 13. do 24. Siječnja 2014. godine.

Nakon obrade podataka predstavnici pet sindikalnih središnjica izvijestit će hrvatsku javnost o rezultatima provedenog osobnog izjašnjavanja.

Srdačan pozdrav,

Predsjednik SSSH