O procesu izmjena Zakona o radu ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nastavlja obmanjivati javnost, ovog puta europsku. U odgovoru Europskoj konfederaciji sindikata (ETUC), koji je poslao u ime predsjednika Vlade RH, ministar rada sasvim neprimjereno optužuje hrvatske sindikate za neistinito prikazivanje činjenica,

tvrdeći kako su „socijalni partneri sudjelovali u velikoj radnoj skupini, s nekoliko predstavnika, te da su svi prijedlozi dodatno raspravljani“.

Ministar prešućuje kako u toj raspravi zajednička inzistiranja Ministarstva i poslodavaca na deregulaciji i snižavanju prava radnika ni Ministarstvo ni poslodavci nisu utemeljili na analizama, niti potkrijepili niti jednim valjanim statističkim podatkom ili argumentom. Ministar također prešućuje da su sindikati po drugi puta napustili radnu grupu za izmjenu ZOR-a i takav „socijalni dijalog“ nakon što je ministar pogazio svoju riječ i potpisanu izjavu kojom je prihvatio nekoliko ključnih argumentiranih sindikalnih zahtjeva, a koji su bili uvjetom za povratak sindikata za radni stol nakon njihova prvog odlaska u listopadu 2013. godine! Ministar zaboravlja kako je sadržajni i istinski socijalni dijalog u samoj srži upravljanja Europskom unijom, omogućuje socijalnim partnerima da na značajan način doprinesu definiranju europskih socijalnih standarda te je ključan element europskog socijalnog modela.

Podsjetimo, glavna tajnica ETUC-a, krovne organizacije europskih sindikata čije su članice SSSH i NHS, Bernadette Ségol je 4. prosinca 2013. godine predsjedniku Vlade RH i ministru rada uputila pisma u kojima u ime europskoga sindikalnog pokreta izražava „duboku zabrinutost zbog pogoršavanja radnog i socijalnog zakonodavstva te socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, što dovodi u pitanje privrženost hrvatske Vlade obvezama koje je tek nedavno preuzela pri pridruživanju Europskoj uniji i njezinom socijalnom modelu.“ ETUC je pozvao Vladu RH na povlačenje Prijedloga zakona iz procedure te da „u praksi potvrdi svoju iskazanu predanost istinskom i sadržajnom socijalnom dijalogu, na temelju povjerenja i uzajamnog razumijevanja.“

Načelo pregovora u dobroj vjeri i međusobno povjerenje socijalnih partnera i Vlade RH, kao preduvjeti i temelj učinkovitom socijalnom dijalogu, očito ostaju samo mrtvo slovo na papirima MRMS-a i Vlade RH.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, v.r.
Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, v.r.

Pitanje ministu (pdf)

Odgovor ministra (pdf)