Maj

10. veljače 2015. u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan je sastanak s ciljem nastavka rada Radne skupine za redefiniranje staža osiguranja s povećanim trajanjem. U pripremi je izrada Nacrta prijedloga zakona o kategorizaciji poslova i profesionalnoj mirovini te je sukladno analizi radnih mjesta i zanimanja sa stažem osiguranja s povećanim trajanjem izrađena tablica sa  sistematizacijom radnih mjesta i zanimanja prema područjima nadležnih ministarstava.

Član radne grupe za staž osiguranja sa povećanim trajanjem za područje cestovnog prometa je STJEPAN LISIČAK predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske.

Osiguranici kojima se staž računa s povećanim trajanjem – primjer

1. Poslovi vozača autobusa-trolejbusa u gradskom prometu = postotak povećanja  12/14
  2. Radno mjesto vozača autobusa u redovnom javnom međugradskom prijevozu putnika = postotak povećanja 12/14
  3. Radno mjesto vozača teškog teretnog vozila dopuštene mase jednake ili veće od 7,5 tona = postotak povećanja 12/15

Organizirati će se sastanci sa predstavnicima nadležnih ministarstava, socijalnih partnera, Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, HZMO i dogovoriti daljnje aktivnosti prema srodnim zanimanjima/mjestima.