Maj

Na inicijativu ministra prof.dr.sc. Miranda Mrsića dr. met., u Ministarstva rada i mirovinskog sustava, 05. studenog 2014. god. održan je sastanak ministra sa predstavnicima sindikata na kojem je ispred Sindkata prometa i veza Hrvatske nazočio Mato Medvar  iz Čazmatrans Nova d.o.o. – Čazma.

Tema sastanka bio je prijedlog novog sustava za osiguranike na radnim mjestima u cestovnom prometu kojima se staž računa s povećanim trajanjem. Predstavnici sindikata smatraju da je razlog sazivanja sastanka ukidanje staža s povećanim trajanjem, te su ministru dali do znanja da se protive ukidanju staža s povećanim trajanjem. Tumačenjem ministra ne radi se o ukidanju računanja staža s povećanim trajanjem za vozaće već donošenje jedinstvenog zakona za sva radna mjesta kojima se staž računa s povećanim trajanjem. Tim zakonom  bi se odredila dobna granica do koje bi se na određenim poslovima moglo raditi, tako  bi osobe koje navrše određene godine starosti automatski odlazile u mirovinu. Dogovoreno je da se u izradi prijedloga zakona mora uključiti struka;  predstavnici Ministarstva prometa i infrastrukture, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja i predstavnici poslodavaca.