Dragi prijatelji, sa velikim interesovanjem pratimo vašu borbu za dostojanstvo rada koja u uslovima opšteg napada na dostignuća zaposlenih postaje sve dramatičnija i neizvesnija. Sasvim razumemo vašu nameru da organizujete javni protest na dan saborske rasprave, a ako je potrebno pribegnete i krajnjem sredstvu radničke borbe, generalnom štrajku. Ponekad je to jedini način da se spreči nešto što je za svet rada pogubno i štetno. Budite sigurni da će svo radništvo Srbije i sva progresivna javnost u tim trenucima biti sa vama.

Dolazak na vlast hrvatske levice dočekan je kod nas sa euforijom razumljivom za region koji je u protekle dve decenije uglavnom bio žrtva najrazličitijih neoliberalnih eksperimenata. Tim više nas pogađaju stavovi vlade koju su na vlast doveli pre svega radnici, a koja im je, čini se, potpuno okrenula leđa i sada zajednički jezik nalazi samo sa poslodavcima. Nedopustivo je da se u eri u kojoj se pre svega teži dijalogu, u predlogu Zakona nađu članovi o kojima se uopšte nije pregovaralo! Ne možemo da verujemo da se tako brzo odstupilo od evropskih vrednosti za koje su se nosioci evrointegracija tako zdušno - na vaše, ali i naše oduševljenje – zalagali. Da li je moguće da je njihova euforija vezana za Evropsku uniju krajala tako kratko?

Zakon koji će dovesti do spuštanja cene rada, relativno sigurna radna mesta pretvoriti u nesigurna i pritom marginalizovati sindikate, ni u kom slučaju ne može da bude u interesu sveta rada. Njegovo usvajanje nanelo bi nenadoknadivu štetu hrvatskim radnicima, ali i čitavom društvu koje očekuje neki novi model izlaska iz krize. Da i ne govorimo o imidžu zemlje koji bi takvim jednim zakonom sigurno bio pokvaren.

Nismo primetili da su ministar rada i predsednik vlade dali ijedan održiv dokaz da bi fleksibilizacija tržišta rada mogla dovesti do otvaranja novih radnih mesta. Kako su i mogli kada najnovija studija Evropske komisije pokazuje da takva fleksibilizacija, praćena smanjenjem plata i uvođenjem raznih oblika atipičnog rada, nije Uniji donela rast zaposlenosti, već samo dodatno raslojavanje stanovništva i opšte osiromašenje. Ako bi predlog Zakona o radu prošao u ovom obliku, Hrvatsku bi moglo da očekuje samo isto, ako ne i gore: neumeren rast bogatstava na jednoj i sve veće siromaštvo, na drugoj strani. A to je nešto po čemu bi jedna socijaldemokratska vlada najmanje želela da je pamte.

Želimo vam uspeha u borbi za dostojanstvo rada - to više nije samo pitanje morala, nego i samog ekonomskog oporavka, koji bez ograničenja agencijskog rada, rada na određeno vreme, povremenih i privremenih poslova - i otvaranja kvalitetnih radnih mesta - jednostavno nije moguć.

S bratskim pozdravom, u ime članova Saveza samostalnih sindikata Srbije, ali i svih zaposlenih kojima je na srcu istinska borba za radničke interese i dostojanstvo

Beograd, 19. 2. 2014.

Ljubisav Orbović, predsednik

SSSH - Podrška iz Srbije (original pdf)