Poštovane zastupnice i zastupnici, priloženo dostavljamo sindikalno očitovanje na Prijedlog Zakona o radu. Očitovanje sadrži i širi sindikalni komentar na pokušaje stvaranja antiradničke i antisindikalne klime u javnosti.

Sindikalne središnjice komentirale su proces predlaganja novoga Zakona o radu kao i sami Prijedlog, prema sljedećoj strukturi:

• O nekim nedavnim izjavama predsjednika Vlade RH,
  • O nekim nedavnim izjavama ministra rada,
  • O nekim pitanjima pojedinih zastupnika u Hrvatskom saboru,
  • O tvrdnjama kako sindikati nisu pristali ni na kakve izmjene Zakona o radu (navodimo podatke za prvu i drugu fazu izmjena Zakona o radu),
  • Komentari o tri značajne cjeline: isključivanje kolektivnih ugovora odnosno sindikata iz Zakona o radu, rad radnika preko agencija za privremeno zapošljavanje, i raspored radnog vremena,
  • Očitovanje po pojedinim člancima Prijedloga Zakona o radu. Možda će vam se prilog učiniti dug, ali ipak očekujemo da ga, s obzirom na značaj ovoga Zakona, pročitate i usporedite s Prijedlogom.

Također napominjemo da smo se klubovima zastupnika i nezavisnim zastupnicima u Hrvatskom saboru obratili pismom sa zamolbom da nam omoguće vam se neposredno obratimo i odgovorimo na sva vaša konkretna pitanja koja ćete nakon ovoga očitovanja možda imati. Još jednom vas pozivamo da ne podržite Zakon koji ne biste poželjeli svojoj djeci ili unucima!

S poštovanjem,

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE

MATI CA HRVATSKIH SINDIKATA

HRVATSKA UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA

UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA HRVATSKE

Zagreb, 31. siječnja 2014.

HRVATSKI SABOR

ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA

Predsjednici središnjica:

Krešimir Sever, NHS, v.r.

Mladen Novosel, SSSH, v.r.

Vilim Ribić, MHS, v.r.

Ozren Matijašević, HURS, v.r.

Damir Jakuš, URSH, v.r.

Očitovanje na Prijedlog Zakona o radu (pdf)