ZADAR, 8. lipnja 2022. – Potpisan je sporazum o povećanju materijalnih prava između Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) i Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Liburnija d.o.o. Zadar, udruženih u SSSH, i Liburnije d.o.o. iz Zadra. Sporazumom koji traje tri mjeseca radnici autobusnog prijevoznika Liburnija d.o.o. dobivat će veću plaću.

Sindikati su s poslodavcem dogovorili povećanje materijalnih prava za sve radnike kroz povećanje vrijednosti bruto boda sa sadašnje vrijednosti na 35,00 kuna, a usuglašeno je i povećanje koeficijenta za vozače s dosadašnjeg koeficijenta od 1,75 na 1,90. Sporazumne strane su suglasne da će se primjena dogovorenih prava moći primjenjivati ako Gradsko vijeće Grada Zadra usvoji odluku o davanju suglasnosti i jamstva TD Liburnija d.o.o. Zadar za sklapanje kredita u iznosu od 1.300.000,00 eura.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel nakon sastanka je izjavio da nastavak pregovora očekuje u rujnu te da je jedan od razloga traženog povećanja plaća i inflacija od 10 posto. Korak je ovo naprijed prema sklapanju izmjena i dopuna kolektivnog ugovora između sindikata i Liburnije d.o.o Zadar, dijelom kojeg su najvažnije stavke, one o povećanju plaće, ovim sporazumom ispunjene na period od tri mjeseca.

Dodatni napori ulažu se u pregovaranje oko granskog kolektivnog ugovora za autobusne prijevoznike, ali i za potpisivanje ugovora između županija i prijevoznika kojim bi se napokon počela primjenjivati europska direktiva iz 2007. godine kojom javni linijski prijevoz postaje javna usluga.

SSSH