Na dan kada je cijena goriva u Hrvatskoj narasla na najviši iznos u povijesti, SSSH postavlja pitanje do kad Vlada RH misli izbjegavati odgovornost i svojim nedjelovanjem ugrožavati svoje građane od siromaštva? Što se mora dogoditi i koliko gorivo mora poskupjeti da Vlada reagira?

SSSH hitno poziva Vladu na donošenje odgovornih mjera koje će ublažiti negativan utjecaj poskupljenja goriva na cjelokupno gospodarstvo i standard građana te spriječiti još veću ukupnu inflaciju. Rast cijena goriva prati i rast cijena transporta, hrane i stanovanja, što predstavlja snažan udar na građane koji sve teže spajaju kraj s krajem, u državi u kojoj više od pola milijuna građana ima plaću nižu od 6.000 kuna.

Oko 60 posto cijene goriva čine trošarine i PDV, a rastom cijena goriva rastu i prihodi države od PDV-a. U takvim je okolnostima sasvim racionalno i opravdano tražiti smanjenje trošarina, čime ne bi došlo do značajnog gubitka prihoda države.

Opći rast cijena počinje biti ozbiljan makroekonomski poremećaj koji je neodrživ za gospodarstvo, povećava rizik od siromaštva za golem broj građana koji ionako hodaju po rubu egzistencije, te snažno ukazuje na potrebu povećanja plaća kako bi se ublažio udar na građane i očuvao postojeći standard. Hrvatskoj treba odgovorna Vlada koja zna upravljati kriznim situacijama i sad je trenutak da pokaže je li tome dorasla.

Kontakt:

Filip Radeka, 099 265 8577