„Tražimo prekid politiziracije i stabiliziranje uvjeta rada uprave i zaposlenih u zračnoj luci Zadar !“

Apeliramo na sudionike, odnosno predstavnike svih razina vlasnika, da na sazivu Skuštine trgovačkog društva Zračna luka Zadar utječu da se okonča „negativno povlačenje Zračne luke Zadar po medijima“ obzirom da se radi o jednoj od najuspješnijih domaćih zračnih luka tj. poduzeću koje uspješno posluje i ima dobro razvijene odnose poslodavca i radnika, što je sve postalo rijetkost u Hrvatskoj. Tražimo raspravu baziranu na činjenicama te, da ukoliko to same činjenice kvalitete upravljanja zračnom lukom opravdavaju, apeliramo na predstavnike države, županije, grada i općine da zadrže na postojećem mjestu direktoricu zračne luke sukladno jedino kvaliteti njezina dosadašnjeg rada. Od vlasnika očekujemo smjernice u cilju očuvanja kontinuiteta: poslovanja, ugovorne sigurnosti zaposlenih i potporu u procesu daljnjeg investicijskog razvoja poduzeća.

Politiziranje i prozivke, sa bilo koje strane nemaju veze sa financijskim rezultatima poslovanja stvaraju štetu i vlasniku i svim zaposlenima, stvaraju dojam nestabilnih uvjeta poslovanja i tjeraju Hrvatskoj toliko potrebne potencijalne investitore od inače uspješnog projekta stvaranja profitabilne regionalne zračne luke Zadar. Zračna luka je za mnoge prvo mjesto na kojim se stotine tisuća turista susreće sa našom zemljom i strateški je važna za razvoj turizma. Da bi mogla besprijekorno funkcionirati kao svojevrsni turistički i poslovni ambasador Hrvatske, potreban joj je najkvalitetniji angažman, počevši od direktora do svakog zaposlenika u zračnoj luci. U tom smislu pitanje nagrađivanja menadžmenta za uspješno upravljanje poduzećima područje je koje je jasno definirano državnim strategijama i aktima i nemamo ništa protiv da se za uspješan rad nagrađuje i svaki rukovoditelj, kao što isto očekujemo i za svakog radnika. Jedino na takav način se potiče kultura rada i poslovnosti, toliko potrebna cijeloj zemlji.

Kao sindikat koji zastupa interese zaposlenih želimo istaknuti da je upravljanje Zračnom lukom Zadar bilo uspješno i u dijelu industrijskih odnosa, odnosno odnosa na relaciji poslodavac i radnici, što je nedavno i formalizirano sa potpisivanjem kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor je, za razliku od nekih drugih državnih poduzeća, potpisan u okvirima pozitivnog poslovanja, što je odraz društveno poslovne zrelosti da se odgovornosti, ali i uspjesi dijele sa zaposlenicima

Držimo da interesi vlasnika mogu biti jedino u kvaliteti ukupnog poslovanja te zaposlenosti i investicijama, koje se u ovom slučaju u budućnosti mogu i povećavati. Nadamo se da će ministar prometa kao mladi obrazovan čovjek, zajedno sa ostalim sudionicima na Skupštini društva, shvatiti potrebu stvaranja takvih uvjeta i da će se mirne i hladne glave donijeti pravilne odluke u pogledu odražavanja kontinuiteta zračne luke, daleko od medijskih spinova i načina postupanja države kao vlasnika koji nisu u skladu sa proklamiranim ciljevima upravljanja državnom imovinom Republike Hrvatske.

Stjepan Lisičak
Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske