Čestitke

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozdravlja današnju odluku Vlade RH o prihvaćanju Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i njegovu upućivanju u Hrvatski sabor na usvajanje.

Riječ je o realizaciji obećanja ministra prometa, gospodina Butkovića s dvije sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojima je raspravljano o javnom prijevozu na županijskim i međužupanijskim linijama (do 100 km).

Pozivamo sve zastupnike u Hrvatskom saboru, kako vladajuću većinu tako i oporbu, da u hitnom postupku prihvate ove izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koje će građanima Republike Hrvatske, posebice onima u ruralnim područjima, jamčiti stabilnost javnog prijevoza do škole, posla, bolnice, trgovina i sl. odnosno koje će im u ovim nenormalnim uvjetima pandemije omogućiti koliko-toliko normalan život.

Naime, izmjena Zakona omogućit će potpisivanje ugovora na razini županija s privatnim prijevoznicima koji za potrebe građana održavaju linijski prijevoz putnika kao javnu uslugu.

Osim zadovoljavanja potreba građana, potpisivanje ugovora osigurat će stabilnost poslovanja, a radnicima prijevozničkih tvrtki, koji voze jednakom dinamikom i opterećenjem kao i prije pandemije, ali sada u bitno otežanim uvjetima i za niže plaće, osigurat će poštovanje prava iz kolektivnih ugovora i očuvanje radnih mjesta. Usvajanjem izmjena Zakona, među ostalim, stvaraju se pretpostavke za bolje vrednovanje rada zaposlenih u ovim tvrtkama te za sklapanje novih kolektivnih ugovora.

Mladen Novosel,
predsjednik