Sindikat prometa i veza Hrvatske za sustavna i obostrano zadovoljavajuća rješenja u prometu RH koji omogućuje da Hrvatska funkcionira i u najtežim vremenima. Uvažavajući sve probleme sadašnjeg trenutka, vodeći se brigom o sustavom razvoju prometne usluge želimo osvijestiti potrebu za sljedećim rješenja:

1. koja uvažavaju specifičnosti i ograničenja koja je uveo Sars-Cov-2 epidemiološki režim - promet se prvi adaptirao uz velike troškove na sigurni režim prijevoza što nije moguće bez sustavne potpore ;
  2. koja su za radnike i poslodavce adekvatna i barem minimalno stimulativna - plaće ne smiju biti ispod minimalne i kolektivno ugovorene jer za njih i stižu potpore, obveza vožnje, itinerar ne smije biti takav da poduzećima produbljuje gubitke ;
  3. više nisu moguća rješenja koja krše obveze provedbe EU zakonodavstva u sferi javno linijskog prometa koje primjenjuju sve članice EU pa tako i nama susjedna Slovenija;
  4. normalno uvažavajući sadašnja financijska ograničenja sugeriramo sustavniju kombinaciju domaćeg i EU financiranja po uzoru na postojeću prenamjenu sredstava Europskog socijalnog fonda za potpore u gospodarstvu - tako rasterećujući državne i županijske proračune radi kojih se i prije Sars-Cov-2 kasnilo sa provedbom gore spomenutog;
  5. predlažemo i posebno strukturalno financiranje kroz druge fondove EU za sva poduzeća u prometu i prometnoj infrastrukturi koja se odnose na primjenu viših ekoloških i socijalnih standarda koji bi se ugovorili kroz kolektivne ugovore u prometu.

Predsjednik Stjepan Lisičak

Priopćenje (original - pdf)