Zagreb, 14. svibnja 2020. – Zbog velikih gubitaka nastalih zbog neposlovanja u vrijeme koronakrize, i nadalje nesređenog tržišta, te neizvjesne budućnosti, privatni poslodavci javno linijskog prijevoza putnika autobusima najavljuju crni scenarij – propast tvrtki i otpuštanja svih radnika.

Kako se moglo čuti na današnjoj konferenciji za novinare, predstavnici radnika javno linijskog prijevoza putnika autobusima, Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH), neće biti nijemi promatrači i čekati da se to uistinu i dogodi. Najavljuju borbu za radna mjesta, te mogući dolazak autobusa u Zagreb i ispunjenje Markova trga radnicima čija su radna mjesta ugrožena.

Poslodavci napominju kako su im postojeće potpore za očuvanje radnim mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom pomogle da radnici ostanu u radnome odnosu, ali nitko ne zna što će biti nakon 1. lipnja, po isteku vremena trajanja mjera. Također ističu kako svi državni i gradski prijevoznici imaju ugovore o javnim uslugama za isti posao koji obavljaju i privatni javno linijski prijevoznici putnika autobusima. No, privatni prijevoznici nemaju takve ugovore, kojima se omogućuje sufinanciranje javne usluge prijevoza, pa nemaju budućnost i mogućnost dobivanja kredita, jer ih banke, s obzirom na ekonomske pokazatelje, smatraju visokorizičnom djelatnošću. Kada bi i oni imali ugovore o javnim uslugama mogli bi se zadužiti i izdržati ovu krizu. Ovako su pred kolapsom.

U međuvremenu su SPIVH i USVPRH zajedno s Udrugom hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika (UHAJLP) uputili apel za pomoći i sastankom s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. Predlažu produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta do početka rujna 2020. godine, te da se županijama dozvoli usmjeravanje namjenskih sredstava za prijevoz učenika osnovnih škola, koja imaju u svojim proračunima, prema prijevoznicima. Traže reorganizaciju sustava županijskog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu, uspostavom ugovora o javnoj usluzi, kojim se predviđa sufinanciranje. Za to je potreban rebalans proračuna kojim bi se osigurao dio državnih sredstava koja trenutno nedostaju za tu namjenu.