Zagreb, 10. ožujka 2020. – Cjelokupni javno linijski prijevoz putnika autobusima staje 17. ožujka 2020. godine, a ako se zahtjevi za uređenjem tržišta, boljim plaćama radnika i granskim kolektivnim ugovorom ne ispune, 1. travnja počinje štrajk do ispunjenja uvjeta.

Najavili su to danas na konferenciji za novinare u Radničkom domu predsjednici Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH), udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), i Udruge sindikata vozača i prometnih radnika (USVPRH) Stjepan Lisičak i Ante Jelić.

Ispričavavši se svim putnicima za moguće neugodnosti, napomenuli su kako su na to prisiljeni, jer su rješavanje problema nereda i nesigurnosti tražili još u kolovozu prošle godine kada su organizirali desetominutnu obustavu rada i prosvjednu vožnju autobusima od Zagrebačkog velesajma do resornog ministarstva, ali se, tek uz male pomake, ništa nije napravilo.

Ništa se nije napravilo unatoč obećanjima i dokazima o pomacima nabolje iz ministarstava pravosuđa i prometa zbog kojih su i odgodili najavljeni štrajk za početak školske godine 2019./2020.

Izmjenom Zakona o kaznenom postupku vozačima autobusa i prometnom osoblju dodijeljen je status službenih osoba čime im je omogućena bolja kaznenopravna zaštita, no posljednjih sedam-osam slučajeva fizičkih napada na vozače autobusa pokazuje kako ih se, ipak, tretira drukčije, a ne kako to propisuje Zakon o kaznenom postupku! Počinitelji su tek prekršajno gonjeni!?

A Hrvatska udruga poslodavaca obavijestila je sindikate kako nije u mogućnosti započeti kolektivne pregovore, jer su im, kako su naveli, i dalje nepoznati ključni elementi i uvjeti poslovanja u dijelu javnog linijskog prijevoza putnika u sljedećem razdoblju koje treba definirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Odnosno razlog je nepostojanje ugovora o javnoj usluzi, što je preduvjet za sklapanje granskog kolektivnog ugovora i početak uređenja tržišta.

Županije su, naime, trebale sklopiti ugovore o javnim uslugama s prijevoznicima i osigurati njihovo financiranje. Ugovori su se morali sklopiti do 30. studenoga 2019. godine, no do danas to nije učinila niti jedna županija.

Poslodavci podržavaju sindikalne aktivnosti, jer je štrajk, prema njihovu mišljenju, krajnje rješenje da se nešto dogodi.