Uskrs

Sindikalni predstavnici SSSH TU Zadar i Podružnice SPIVH-a pri „Liburnija“ d.o.o. Zadar, zaprimili su Odgovor Grada Zadra – Ureda gradonačelnika, po svojim zahtjevima za povećanje osnovice – minimum 10%, izrade nove Sistematizacije radnih mjesta, Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora u svezi reguliranja noćnog rada, tjednog odmora i dr., i fiksiranja boda koji utječe na izračun plaće.

U odgovoru se navodi, između ostalog, da u ovom trenutku „Liburnija“ d.o.o. Zadar to ne može ostvariti i da niti Grad Zadar, kao većinski vlasnik nema potrebnih 2.700.000,00 kn dodatnih prihoda, odnosno sredstava u ovogodišnjem proračunu, te da će zahtjev Sindikata, ovisno o proračunskim mogućnostima, biti uvršten u projekcije Grada Zadra za iduće razdoblje.

Nezadovoljni takvim Odgovorom Grada Zadra – Ureda gradonačelnika, sindikalni predstavnici i radnici „Liburnija“ d.o.o. Zadar,

organiziraju skup s press konferencijom, koja će se održati 18. ožujka 2019. godine (ponedjeljak) u 10,00 sati na Autobusnom kolodvoru u Zadru, Ante Starčevića 1, 23000 Zadar.

Zadarski list pod naslovom "NISKE PLAĆE Ako ima novca za direktore gradskih tvrtki, mora ga biti i za radnike!" izvješćuje da su radnici Liburnije i Sindikalisti održali miran prosvjed na autobusnom kolodvoru. Autorica članka navodi:

"Zbog nezadovoljstva odgovorom koji su dobili iz Gradske  uprave Zadra na zahtjev za povećanje plaće radnicima Liburnije d.o.o.  za najmanje deset posto, sindikalni predstavnici SSSH TU Zadar i Podružnice SPIVH-a pri toj gradskoj prijevozničkoj tvrtki jutros su organizirali mirni prosvjed na Autobusnom kolodvoru Zadar.

- Na sastanku koji smo imali prošli tjedan sa zamjenikom gradonačelnika Antom Babićem i direktorom Liburnije Edvinom Šimunovim iznijeli smo opravdane zahtjeve za povećanje osnovice plaće za minimum deset posto, izradu nove sistematizacije radnih mjesta i izmjennu i dopunu  kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na reguliranje noćnog rada,  tjednog odmora i drugo, te fiksiranja boda koji utječe na izračun plaće.  Dobili smo odgovor iz Ureda gradonačelnika da u ovom trenutku „Liburnija“ d.o.o. Zadar to ne može ostvariti, da niti Grad Zadar, kao većinski vlasnik, nema potrebnih 2,7 milijuna kuna u ovogodišnjem proračunu  te da će zahtjev Sindikata, ovisno o proračunskim mogućnostima, biti uvršten u projekcije Grada Zadra za iduće razdoblje. Takav odgovor nam je neprihvatljiv, izjavio je Vedran Uranija, pravni povjerenik  SSSH TU Zadar najavljujući nove sindikalne i pravne akcije do ispunjenja sindikalnih zahtjeva od prosvjeda pa do obustave rada na pola sata ili sat, ali i štrajka.

Neprihvatljiv stav Grada Zadra

Dodao je kako se radnicima Liburnije plaća nije povećavala već punih  13 godina, dok je njihovu direktoru, kao i ostalim direktorima gradskih  poduzeća, plaća povećana upravo na dan sastanka i to za dvije, tri tisuće  kuna. Iznio je i podatak kako direktori javnih poduzeća već imaju plaće  od 14 pa i 16 tisuća kuna, dok je prosječna plaća u Liburniji 4200 kuna, s  tim da spremačice i administrativni radnici Liburnije primaju minimalac.

- Za radnike nikad novca nema. Oni su uvijek na margini zbivanja, ali  za direktore javnih poduzeća, za političare, očito ima. Očito je najbolja  profesija u Zadru, u Hrvatskoj, biti političar ili biti na čelu javnog poduzeća. To je očito poruka, ali mi takvu poruku ne možemo prihvatiti. Smatramo da radnike u Hrvatskoj treba stimulirati. Moramo vidjeti kako se  radi u Austriji, Njemačkoj, Irskoj i ostalim uređenim zemljama. Tamo se  radnici cijene, što kod nas, nažalost, nije slučaj, istaknuo je Uranija dodajući kako je dosta više politike po kojoj se novac za direktore, političare  i njihove suradnike pronađe, dok radnici dobivaju šipak."

Opširnije

• PROSVJED_10_1