Sindikat prometa i veza Hrvatske

  

- Sindikat prometa i veza Hrvatske, u suradnji sa sindikatima i udrugama koji se bave organiziranjem radnika u segmentu prometa,  pokreće inicijativu izrade standarda kvalitete za sektor prometa i veza, koji će prezentirati nadležnim tijelima kao osnovu za potpisivanje, a potom i nacionalno proširenje kolektivnog ugovora za zaposlene u segmentu prometa i veza.

Cilj je ovoga nacionalnog ugovora  izrada i povećavanje standarda sigurnosti, te kvalitete poslovanja kako za putnike tako i za zaposlene u segmentu primarno cestovnog prometa. Taj bi se proces trebao proširiti na ostale dionike i zaposlenike, te poslodavce u segmentu prometa i veza, izjavio je Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske.

Pregled stanja u prometu Europske unije ističe važnost ljudskih resursa za daljnji razvoj kvalitete prometa u svim zemljama članicama, pritom naglašavajući kako je za EU top- tema sigurnost cestovnog i željezničkog prometa, kao i tema o udjelu žena zaposlenih u sektoru prometa, te zadovoljstvo potrošača različitim vrstama prijevoza. Unija ima za cilj pomoći državama članicama da poboljšaju svoje prometne sustave. Većom održivošću i učinkovitošću prometa u Europi pridonosi se stvaranju energetske unije s naprednom klimatskom politikom i jačanju unutarnjeg tržišta, a to su dva prioriteta Europske komisije. Za sindikate, kao i za poslodavce, politika jačanja unutarnjeg tržišta prilika je za sređivanje domaćeg tržišta kako bi se nastavila borba protiv sive ekonomije, rada na crno i nelojalne konkurencije u sektoru prometa i veza, te napor  da se pronađu najbolja rješenja koja će zadržati kvalitetne zaposlenike u ovom sektoru u Hrvatskoj.

Želimo okupiti predstavnike radnika, poslovnog sektora i države kako bi pronašli najbolja moguća rješenja za sektor prometa i veza, kako za postojeću situaciju, tako i za budućnost. Želimo  da se sektor prometa ne spominje isključivo u kontekstu prometnih nesreća ili kao troškovna stavka, već kao sektor u kojemu se stvaraju nove vrijednosti i radna mjesta. To je i zajednički interes svih sudionika u segmentu prijevoza, logistike i veza. Mnoge dodirne toče različitih segmenata prometa i veza okvir su za buduće proširenje ovakvih i sličnih aktivnosti.

Očekujemo od resornoga ministra Olega Butkovića da u budućnosti podrži socijalne partnere u iznalaženju najboljih rješenja u sklopu izrade i budućeg proširenja na sve prometne operatere nacionalnog kolektivnog ugovora kojim bi se odredili, odnosno ugovorili standardi kvalitete za cestovni, a potom i za ostale segmente prometa i veza gdje to još nije učinjeno.

Stjepan Lisičak,
predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske,
099 70 24 878

Priopćenje za medije (original pdf)

Croatian Albanian Czech English French German Greek Hungarian Icelandic Irish Italian Macedonian Polish Portuguese Russian Slovenian Spanish Turkish
Cestarski susreti- cestarske sportske igre 2017.godine održat će se u vremenskom periodu od 11.5. do 14.5. 2017.godine u Poreču.
Cestarski sportski susreti 2017
Veselimo se novim druženjima i sportskim uspjesima cestarskih tvrtki koje čine važnu strukturu Sindikata prometa i veza Hrvatske.
Preuzmite pritupnicu klikom na sliku. Ispunjenu pristupnicu dostavite u Ured SPVH
Stop korupciji