„Samo zajedničkim djelovanjem sindikati mogu izboriti dostojanstvene plaće za hrvatske radnike“

Povodom desete godišnjice obilježavanja Svjetskog dana dostojanstvenog rada, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) organizirali su raspravu pod nazivom „Snažan sindikalni pokret za dostojanstvo rada – Kako do većih plaća i kvalitetnijih radnih mjesta za sve radnike?, koja je održana 11. listopada u Kući Europe u Zagrebu.

Na raspravi su iznijeti podaci o kretanju plaća u Hrvatskoj i drugim članicama Europske unije od 2007. do 2015. g., koji pokazuju da su realne plaće u Hrvatskoj u tom razdoblju pale za 2,5 posto, budući da je porast nominalnih plaća bio manji od inflacije. Istovremeno, u većini ostalih država EU, a posebno u novim članicama, realne su plaće rasle. Po gospodarskom rastu trenutno nauspješnije nove članice, Poljska i Bugarska, taj su rast postigle upravo uz snažno povećanje minimalne i prosječne plaće.

Svi se slažemo kako je zahtjev za veće plaće opravdan, pravodoban i realan, kako je nužan za dobrobit svih radnika i građana, ali i za pravedan i održiv ekonomski rast. Ključno je pitanje  danas kako taj zahtjev ostvariti. Jedno je sigurno: da bismo u tome uspjeli, nužni su solidarnost i zajedništvo svih radnika i sindikata! U ostvarivanju toga cilja moramo, i hoćemo, koristiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju - od pregovora za stolom, do akcija u tvornicama, tvrtkama i na ulicama, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.