Potpisan Aneks ugovora s Upravom Luke Zadar d.d.
Nakon štrajka i dva sudska procesa Sindikat prometa i veza Hrvatske potpisao je s Upravom Luke Zadar d.d. aneks kolektivnog ugovora!
SSSH poručuje Ministarstvu rada i poslodavcima
Neradni dan je dan kada se ne radi
Štrajk u sindikalnoj podružnici Luka Zadar!
Nakon neuspješnog postupka mirenja Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) pokreće štrajk
Primjena članka 315. b. KZ u gradskom i javnom linijskom prijevozu
U prostorijama Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u Zagrebu održana je konferencija za novinare na kojoj su Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) te Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) upozorili na neprimjenu članka 315.b Kaznenog zakona u gradskom i javnom linijskom prijevozu.
Novi Kolektivni ugovor vozače Liburnije d.o.o.
Završeni su višemjesečni pregovori između Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) s predstavnicima Grada Zadra
Radnici CESTE ŠIBENIK d.o.o.
Sporazum o prekidu štrajka u Cestama Šibenik d.o.o.
Pismo potpore članovima SPiVH u Luci Zadar d.d.
Značajno

Pismo potpore članovima SPiVH u Luci Zadar d.d.

Poštovani kolege,

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izražava punu podršku štrajku u koji ste stupili 19. ožujka ove godine uslijed nemogućnosti postizanja dogovora s poslodavcem oko povećanja plaća i potpisivanja dodatka kolektivnom ugovoru. O vašem stupanju u štrajk raspravljao je jučer i Izvršni odbor SSSH, jednoglasno izrazivši potporu vašoj borbi i opravdanim zahtjevima za povećanjem plaća.

Štrajk je zakonski dopušten i društveno prihvatljiv oblik pritiska radnika na poslodavca u situaciji kad se ne može postići dogovor u kolektivnim pregovorima, a same plaće središnji su i najvažniji dio kolektivnog pregovaranja. Stoga se u vašem slučaju radi o tipičnoj situaciji u kakvoj sindikalno organizirani radnici mogu i trebaju koristiti svoje ustavno i zakonsko pravo na štrajk.

Iako je štrajk krajnje sredstvo za kojim u sindikalnom radu posežemo tek kad smo iscrpili sve ostale mogućnosti postizanja dogovora, i naravno da bismo ga uvijek najradije izbjegli, u trenutnoj situaciji u Hrvatskoj upravo je iznimno važno da to pravo i koristimo kada je nužno, jer nažalost još uvijek postoji previše poslodavaca koji odbijaju kolektivno pregovarati o plaćama, ili čak uopće.

Stoga je svaki interesni štrajk, odnosno štrajk zbog spora oko sklapanja ili izmjena kolektivnog ugovora, iznimno bitan ne samo za sindikat i njegove članove koji ga organiziraju, nego i zbog normalizacije kolektivnog pregovaranja o plaćama u cijeloj zemlji. Plaće moraju redovno rasti, posebno u vremenima inflacije ali i kad nje nema, i o plaćama, odnosno raspodjeli novostvorene vrijednosti između radnika i poslodavca se mora pregovarati. Oboje je normalno u starim, razvijenim članicama Europske unije, te mora postati normalnim i u Hrvatskoj.

Zato je štrajk u koji ste stupili, osim što je iznimno bitan za vaš sindikat i podružnicu, važan i kao vaš izravan doprinos daljnjem razvoju kolektivnog pregovaranja i sindikalnog organiziranja u Hrvatskoj, te ćete u njemu imati svu pomoć i podršku koju vam SSSH kao vaša sindikalna središnjica može pružiti.

Uz solidarni pozdrav,

Mladen Novosel,
predsjednik SSS

Pismo potpore članovima Sindikata prometa i veza Hrvatske u Luci Zadar d.d. (original-pdf)